Sestry sú za vyššie mzdy odhodlané bojovať aj na súde

02.04.2012 Bratislava

Bratislava 2. apríla (TASR) - V prípade, že sa nebude dodržiavať nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, má Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) pripravené viaceré kroky. Ako pre TASR dnes ozrejmila jej prezidentka Mária Lévyová, sestry sú pripravené podať žalobu na súd pre obchádzanie právnej normy, obrátiť sa plánujú aj na ombudsmanku. Či sestry plánujú aj tvrdšie opatrenia zatiaľ konkretizovať nechcela, zdôraznila však, že v prvom rade chcú tak, ako doteraz rokovať.

Sestry okrem toho požiadali vyššie územné celky o kontrolu dodržiavania personálnych normatívov v nemocniciach, aby na jednu sestru nepripadalo viac pacientov, ako má. Ako poznamenala Lévyová, niektorí manažéri by pristúpili aj k tomu, aby bola jedna sestra na 60 pacientov. Pokiaľ by nemocnice normatívy nedodržiavali, môžu prísť o povolenie aj zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Sestrám vo viacerých nemocniciach menili či krátili úväzky. Tie sú tak po novom vo viacerých nemocniciach sestrami aj administratívnymi pracovníčkami. To podľa Lévyovej "nemá obdobu".

Pripomenula, že za prijatie zákona hlasovalo v parlamente 141 zo 150 poslancov. Poukázala na to, že pri jeho schvaľovaní boli vyčíslené aj finančné dopady, pričom sestrám bolo viackrát deklarované, že krytie je zabezpečené. Napriek tomu sú však s implementáciou zákona problémy, podľa Lévyovej však netreba riešiť situáciu chaoticky, keďže mzdy za apríl sa vyplácajú až v máji. "Treba hľadať riešenie," doplnila s tým, že sestry nie sú tie, ktoré chcú položiť systém na kolená.

Mzdy zdravotných sestier od apríla nemajú klesnúť pod určitú hranicu. Účinný totiž začal byť nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Právna norma zvýšila mzdy sestier a pôrodných asistentiek na minimálnu úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Spomínaný návrh má mať v tomto roku rok dopad na rozpočet verejnej správy vo výške 77 miliónov eur. Celkovo si však vyžiada najmenej 150 miliónov eur, nakoľko v zmysle platnej právnej úpravy sú zamestnávatelia povinní primerane upraviť odmeňovanie aj ostatných zamestnancov vykonávajúcich práce s porovnateľnou mierou zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti.

Návrh zákona vznikol ako reakcia na požiadavku petície sestier a pôrodných asistentiek, ktorú parlament prerokoval v júni 2011. Slovenské zdravotné sestry priemerne v roku 2010 zarobili 764 eur. Výrazne najviac dostali sestry v štátnych nemocniciach, 850 eur. Najmenej mesačne priemerne pribudlo sestrám v nemocniciach vo forme spoločností s ručením obmedzením (579 eur) a neziskových organizácií (596 eur). Na Slovensku v roku 2009 pracovalo 32.710 zdravotných sestier a 1769 pôrodných asistentiek.
 

Vyberte región